حقایقی در مورد عطارد سیاره نزدیک به خورشید

عطارد، سریع ترین جرم آسمانی به دور خورشید

عطارد (mercury)، سیاره ای نزدیک به خورشید است که تلفظ درست آن در زبان عربی  عُطارِد است. سیاره عطارد یا تیر در فاصله  ۵۷ میلیون و ۹۲۴ هزار کیلومتری خورشید قرار گرفته و به دلیل همین نزدیکی، دایره های گردش آن به دور خورشید سریع تر از هر سیاره ی دیگری می چرخد. به همین دلیل است که در ایران باستان به آن  سیاره تیر می گفتند یا یونانیان لقب پیک خدایان (مرکوری) را به او نسبت دادند. سیاره گریزپایی که دیدنش آسان نیست. چرا که مانند تیری که از کمان رها شده به دور خورشید با عظمت ما می چرخد و این چرخش فقط ۸۸ روز طول می کشد.

عطارد در اواخر دوران سامریان در حدود ۵۰۰۰ سال پیش شناخته شده  است. عطارد را هم ستاره صبحگاهی و هم ستاره عصر گاهی نیز صدا می زنند. منجمان یونانی می دانستند هر دو آن ها یک سیاره است. Heraclitus  اعتقاد داشت هر دوی عطارد و ونوس به دور خورشید نه زمین می چرخند.

Mercury-4

بیشتر بخوانید:

حقایقی در مورد سیاره زحل؛ اندازه و قمرهای آن

ده حقیقت در مورد تلسکوپ هابل

سیاره زهره؛ داغ و جهنمی

ماهیت فیزیکی عطارد

بخاطر نزدکیی زیاد عطارد به خورشید سطح ان به دمای ۴۵۰ درجه سلسیوس می رسد. و از آن جایی که اتمسفر خاصی ندارد دمای ان در شب تا ۱۷۰ درجه سلسیوس کاهش می یابد و نوسان دمایی در حدود ۶۰۰ درجه سلسیوس دارد که بیشترین تغییرات در منظومه ی شمسی محسوب می شود.

عطارد تنها مقداری بزرگتر از ماه زمین است. و از انجایی که اتمسفری ندارد تا جلوی ضربه را بگیرد، سطح آن انبوهی از ترک و شکاف دارد. در حدود ۴ میلیارد سال پیش یک شهاب سنگ به قطر ۱۰۰ کیلومتر با عطارد تصادف کرد و ضربه ای عظیم به ان وارد ، شکافی عمیق در ان ایجاد نمود. این شکاف می تواند تمام ایالت تگزاس را در خود جای دهد و تنها یک ضربه دیگر می تواند این سیاره را به دو نیم تقسیم کند.

mercury-ends-retrograde-1513949791

گرچه محققان حدس می زنند در مناطق شمالی این سیاره آب وجود داشته باشد، اما به دلیل دور بودن کاوشگر نسبت به آن نمی توانند اطلاعات دقیق تری کسب کنند.

عطارد دومین سیاره ی ثقیل بعد از زمین است که دارای هسته ای فلزی است که قطری برابر ۳۶۰۰ کیلومتر دارد یا  به عبارتی ۷۵ درصد قطر آن فلزی است. ترکیب هسته فلزی و فراوانی اجسام فرار از ان برای سال ها در ذهن محققان معما بوده است.

آسمان نمای شباهنگ این افتخار را دارد که با استفاده از آسمان نمای سیار به ارایه خدمات آموزشی در جهت شناسایی و ترویج مفاهیم آموزشی از جمله نجوم آماتوری، زیست شناسی و آناتومی بدن، برگزاری کلاس ها و کارگاه های آموزشی با مدارس همکاری داشته باشد.

اینستاگرام :   Shabahang.planetarium

تلگرام :          shabahang_planetarium@

منبع: space.com

 

ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.