ربات جستجوگر کنجکاوی (Curiosity)، در سیاره سرخ

ماموریت ربات مریخ نورد کنجکاوری

آزمایشگاه سیار کنجکاوی با محوریت بررسی علمی مریخ، مهم ترین ماموریت این ربات مریخ نورد است که توسط ناسا به سیاره سرخ فرستاده شد. مریخ نورد کنجکاوی یا Curiosity، در سال ۲۰۱۲ توسط سازمان فضایی امریکا یا ناسا، برای بررسی سیاره بهرام در خاک این سیاره فرود آمد. ماموریت اولیه این ربات بررسی این موضوع بود که آیا مریخ برای ادامه زندگی و حیات مناسب است یا خیر؟ هدف دیگر این ربات کنجکاو، یادگیری بیشتر در رابطه با محیط سیاره سرخ است.

یک فرود پیچیده

این فضاپیما در روز ۲۶ نوامبر ۲۰۱۱ از کیپ کاناورال (Cape Canaveral)، فلوریدا پرتاب و در ۶ آگوست ۲۰۱۲ در مریخ فرود آمد. کنجکاوی سفری ۵۶.۳ میلیون کیلومتری را برای رسیدن به مریخ پیموده ‌است. پیش از فرود موفقیت ‌آمیز این کاوشگر، نگرانی ‌های زیادی در این باره وجود داشت، به گونه ‌ای که به مرحله فرود آن هفت دقیقه وحشت نام داده بودند.

در مارس ۲۰۱۸، دو هزارمین روز حضور کنجکاوی در مریخ جشن گرفته شد. در این مدت این ربات از مسیر  Gale Crate به مسیر Aeolis Mons رسیده بود که به ان اصطلاحا کوه های شارپ گفته می شود. در این مدت کنجکاوی به بررسی اطلاعات زمین شناختی از لایه های کوه های این مسیر پرداخته است. علاوه بر این، شواهد گسترده‌ای از وجود آب در گذشته و تغییرات زمین شناختی پیدا کرده‌ است.

به بزرگی یک اس یو وی (SUV)

کنجکاوی به بزرگی یک اس یو وی است. SUV یا Sports Utility Vehicle، به خودروهایی اطلاق می شود که قابلیت های خارج جاده ای (off-road) قوی و تحمل استقامت در شرایط و زمین های سخت تر را دارا هستند. طول و عرض کنجکاوی ۳ در ۸/۲ متر است. ارتفاع این ربات به ۱/۲ متر و وزن آن ۹۰۰ کیلوگرم می رسد. هر چرخ از ۶ چرخ کنجکاوی دارای قطر ۵۰ سانتی متری است.

مهندسان آزمایشگاه پیشرو جت ناسا (JPL) این ربات را برای موانع تا ۶۵ سانتی متری و قابلیت سفر تا ۲۰۰ متر در روز طراحی کرده اند. قدرت مورد نیاز آن از یک مولد ترموالکتریک رادیو ایزوتوپ چند مأموریتی تولید می شود که برق را از طریق گرمایش پلاریوم ۲۳۸ پراکنده رادیواکتیو تولید می کند. در واقع دارای یک باتری پلوتونیوم است که به آن اجازه می‌دهد تا بیش از ده سال به حرکت ادامه دهد.

اهداف مریخ نورد کنجکاوی

ناسا برای مریخ نورد کنجکاوی ۴ هدف اصلی علمی را در نظر دارد:

  • تعیین اینکه آیا زندگی در مریخ بوجود آمده است یا خیر؟
  • مشخص کردن آب و هوای مریخ
  • مشخص کردن زمین شناسی مریخ
  • اماده شدن برای اکتشافات انسانی

این اهداف به یکدیگر مرتبط هستند، به عنوان مثال شناخت آب و هوای کنونی مریخ تعیین می کند که آیا انسان ها می توانند با خیال راحت سطح آن را کشف کنند؟ برای دستیابی بهتر این اهداف بزرگ، ناسا اهداف علمی را به هشت هدف کوچکتر تقسیم کرد، از زیست شناسی به زمین شناسی فرایندهای سیاره ای.

بیشتر بخوانید:

ستاره شباهنگ، پرنورترین ستاره در آسمان شب

منظومه شمسی یا سامانه خورشیدی

مریخ، زیبا و شگفت انگیز

ابزارها و تجهیزات کنجکاوی

دوربین ناوبری:

دو جفت دوربین ناوبری (NavCams) در ربات کنجکاوی تعبیه شده است که با اسکن کردن سطوح پیش رو به مهندسان ناسا در زمین کمک می‌کند تا کاوشگر را در جهت درست هدایت کنند. همچنین دوربین هایی در پایین این خودروی رباتیک نصب شده که به عنوان دوربین های اجتناب از خطر باعث می شود تا بدون برخورد با موانع خطرناک به راه خود ادامه دهد.

دوربین های علمی:

MastCams یا دوربین های روی دیرک، به عنوان یکی از دوربین های علمی می توانند از سطح مریخ، تصاویر رنگی سه بعدی یا حتی تصاویر ویدئویی تهیه کنند. یکی از دوربین‌ها دارای لنز واید و دیگری دارای لنز تله‌فوتو است (نوع خاصی از لنز با قابلیت فوکوس در فاصله های دور).

دوربین شیمیایی کیوریاسیتی (ChemCam)، با آنالیز نور تولید شده، عناصر شیمیایی موجود در سنگ را تشخیص می ‌دهد. دوربین شیمیایی به عنوان یک ابزار نقشه برداری نیز کاربرد داشته به طوری که کارکرد آن در آغاز فرایند، انتخاب سنگ‌ های جالب برای مطالعه بیشتر است.

نمونه برداری:

در انتهای بازوی کاوشگر کنجکاوی یک دست یا برجک قرار دارد که دارای یک مته، یک برس برای کنار زدن خاک، یک دوربین برای دید از نزدیک و یک ابزار علمی برای به دست آوردن جزئیات بیشتر در مورد ترکیب شیمیایی سنگ ‌ها است.

 

اینستاگرام :   Shabahang.planetarium

تلگرام :       shabahang_planetarium@

 

منبع: space.com

مترجم: معصومه اشرفی

 

 

ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.